The aim of this study was to detect parasitic agents and describe histopathological lesions in scallops (Argopecten purpuratus) from Ancash, Peru, during the summer and winter periods. In total, 360 mollusks were collected, in equal parts from aquaculture farms and wildlife, and in the summer and winter seasons (90 per group). The samples were preserved in Davidson’s solution and analyzed by histology. The Chi-square test was used to determine possible associations between the variables. The histopathological findings in digestive glands and gills were similar, finding intracellular microcolonies of bacteria (ICM), hemocyte infiltration and tissue necrosis in all study groups. The prevalence of MCI was associated with the season of the year. Nephridial concretions occurred in all groups. The mantle was mostly affected by the presence of trematodes and hemocyte infiltration, especially in summer. It is concluded that there are microorganisms that affect and cause tissue lesions in Peruvian scallops.
El objetivo del presente estudio fue detectar agentes parasitarios y describir las lesiones histopatológicas en las conchas de abanico (Argopecten purpuratus) de Ancash, Perú, durante los periodos de verano e invierno. Se recolectaron 360 moluscos, en partes iguales de empresas acuícolas y de vida silvestre, y en las épocas de verano e invierno (90 por grupo). Las muestras se conservaron en Solución de Davidson y se analizaron por histología. Se utilizó la prueba de Chi-cuadrado para determinar posible asociación entre las variables. Los hallazgos histopatológicos en glándulas digestivas y branquias fueron semejantes, encontrando microcolonias intracelulares de bacterias (MCI), infiltración de hemocitos y necrosis de los tejidos en los cuatro grupos de estudio. La prevalencia de MCI se asoció con la estación del año. Las concreciones en nefridios se presentaron en todos los grupos. El manto estuvo mayormente afectado con la presencia de trematodos e infiltración de hemocitos, especialmente en el verano. Se concluye que existen microorganismos que afectan y causan lesiones tisulares en las conchas de abanico peruanas.