DSpace Repository

Caracterización morfológica de variedades de vid para producción de Pisco bajo condiciones de la zona media del valle de Ica, Perú

Show simple item record

dc.contributor.author Caceres, H.
dc.contributor.author Quispe, P.
dc.contributor.author Pignataro, D.
dc.contributor.author Orjeda, G.
dc.contributor.author Lacombe, T.
dc.date.accessioned 2019-01-25T16:20:59Z
dc.date.available 2019-01-25T16:20:59Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12866/4832
dc.description.abstract This work consists in the morphological characterization of eight Pisco grapes varieties "Torontel, Italia, Mollar, Quebranta, Negra criolla, Albilla, Moscatel and Uvina" cultivated in the CITEagroindustrial, based on the International Organization of Vine and Wine (OIV) list of descriptors for vine varieties and Vitis species, version 2009. Some ampelographic characters such as berry color and shape during the phenological stage are general knowledge, however the 56 descriptors in different phenological stages highlight differences. Therefore, the description of the varieties provides a greater precision to the characterization and serves as a guide to the producers of Pisco and producers of grapes, for a simple and correct identification of their plants in the field, avoiding the confusion that currently exists in the Identification of the different varieties, such as homonymy and incorrect identification. en_US
dc.description.abstract El estudio consiste en la caracterización morfológica de las ocho variedades de uvas pisqueras “Torontel, Italia, Mollar, Quebranta, Negra criolla, Albilla, Moscatel y Uvina” cultivadas en el CITEagroindustrial. Se utilizó la lista de descriptores de la Organización Internacional de la Viña y del Vino para variedades de vid y especies de Vitis versión 2009. Algunos de los caracteres ampelográficos como el color y forma de las bayas del estado fenológico de maduración es información generalizada; sin embargo, al evaluar los 56 descriptores en otros estados fenológicos se observan diferencias. Por lo tanto, la descripción de las variedades que se muestran aportan una mayor precisión a la caracterización y sirven de guía a los productores de Pisco y productores de uvas para la sencilla y correcta identificación en campo de sus plantas, ya que existe confusión en la identificación de las distintas variedades, como la homonimia y la identificación incorrecta de variedades. es_PE
dc.language.iso spa
dc.publisher Universidad Nacional de Trujillo
dc.relation.ispartof urn:issn:2306-6741
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es
dc.subject Ampelografía es_PE
dc.subject Vid es_PE
dc.subject Pisco, Ica (Perú) es_PE
dc.title Caracterización morfológica de variedades de vid para producción de Pisco bajo condiciones de la zona media del valle de Ica, Perú es_PE
dc.title.alternative Morphological characterization of grapevine varieties for Pisco production under conditions of the middle zone of the Ica valley, Peru en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.doi https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2017.01.06
dc.subject.ocde https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.02.00 es_PE
dc.subject.ocde https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06
dc.subject.ocde https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.02.00


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/restrictedAccess

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics