dc.contributor.author |
Méndez-Villa, Lorena |
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dc.contributor.author |
Elton-Puente, Juana Elizabeth |
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dc.contributor.author |
Solíss, Juan Carlos |
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dc.contributor.author |
Sampson-Zaldívar, Eduardo |
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dc.contributor.author |
Garcíag, Carlota |
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dc.contributor.author |
Villalobos, Patricia |
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dc.contributor.author |
Colarossi, Ana |
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dc.contributor.author |
García, Olga Patricia |
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dc.contributor.author |
Robles-Osorio, Ludivina |
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dc.contributor.author |
García-Solís, Pablo |
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dc.date.accessioned |
2020-06-10T18:12:21Z |
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dc.date.available |
2020-06-10T18:12:21Z |
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dc.date.issued |
2014 |
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dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12866/8123 |
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dc.description.abstract |
Objective: To assess iodine nutrition and thyroid function in Mexican childbearing age women. Methods: 101 childbearing age women (21.7 ± 3.5 years) randomly selected from the university student population participated in this cross-sectional study. TSH, thyroid hormones, anti-thyroid antibodies, thyroid volume, iodine intake, and urinary iodine concentration (UIC) were assessed. The knowledge about the importance of iodine in nutrition was also evaluated by using questionnaires. Results: TSH median (interquartile range) value was 1.9 (1.4-2.5) mIU/L, while FT4 median value was 9.0 (8.3- 9.6) μg/dL. The median FT3 and total rT3 values were 3.3 pg/mL and 40.1 ng/dL, respectively. The prevalence of subclinical hypothyroidism (serum TSH >4.5 mIU/L) and of positive anti-thyroid antibodies were 2.9% and <5.9%, respectively. Median thyroid volume was 5.6 mL and none of the subjects were diagnosed with goiter. Median urinary iodine concentration was 146 (104-180) μg/L. As for the knowledge of iodine nutrition, only 37.6% considered that a pregnant woman needs more dietary iodine than a non pregnant woman, while 43.6% recognized that the lack of iodine can cause mental retardation in children. Conclusions: Prevalence of thyroid test function abnormalities was low in this population and the median UIC indicates adequate iodine intake. We also found a poor knowledge about the importance iodine nutrition in the studied population. |
en_US |
dc.description.abstract |
Objetivo: Evaluar el estado nutricional en yodo y la función tiroidea en mujeres mexicanas en edad reproductiva. Métodos: 101 mujeres universitarias en edad reproductiva (21,7 ± 3,5 años) fueron seleccionadas al azar para participar en este estudio transversal. Se evaluaron los niveles séricos de tirotropina, hormonas tiroideas, anticuerpos anti-tiroideos, volumen tiroideo, consumo de yodo y yoduria. También se evaluó el conocimiento sobre la importancia del yodo en la nutrición. Resultados: La mediana (rango intercuartilar) de tirotropina fue de 1,9 (1,4-2,5) mIU/L, mientras que para T4 libre fue de 9,0 (8,3-9,6) µg/dL. Los valores de la mediana de T3 libre y T3 reversa fueron de 3,3 pg/mL y 40,1 ng/dL, respectivamente. La prevalencia de hipotiroidismo subclínico fue 2,9% (tirotropina sérica >4,5 mUI/L). La prevalencia de anticuerpos antitiroideos positivos fue <5,9%. La mediana del volumen tiroideo fue de 5,6 mL y no se diagnosticaron mujeres con bocio. La mediana (rango intercuartilar) de la yoduria fue de 146 (104-180) µg/L. En cuanto al conocimiento de la importancia del yodo en la nutrición, el 37,6% consideró que las mujeres gestantes requieren más yodo en la dieta que las no gestantes, mientras que el 43,6% reconoció que la deficiencia de yodo puede causar retraso mental en los infantes. Conclusiones: Se encontró una baja prevalencia de alteraciones en las pruebas de función tiroidea, mientras que la mediana de la yoduria indicó un adecuado consumo de yodo. También se encontró un conocimiento bajo acerca de la importancia del yodo en la nutrición. |
es_PE |
dc.language.iso |
eng |
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dc.language.iso |
spa |
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dc.publisher |
ARAN Ediciones |
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dc.relation.ispartofseries |
Nutricion Hospitalaria |
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dc.rights |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
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dc.rights.uri |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es |
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dc.subject |
Adolescent |
en_US |
dc.subject |
Adult |
en_US |
dc.subject |
Female |
en_US |
dc.subject |
Humans |
en_US |
dc.subject |
Young Adult |
en_US |
dc.subject |
Cross-Sectional Studies |
en_US |
dc.subject |
Pregnancy |
en_US |
dc.subject |
Prevalence |
en_US |
dc.subject |
Health Knowledge, Attitudes, Practice |
en_US |
dc.subject |
Mexico |
en_US |
dc.subject |
human |
en_US |
dc.subject |
Diet |
en_US |
dc.subject |
Students |
en_US |
dc.subject |
adult |
en_US |
dc.subject |
cross-sectional study |
en_US |
dc.subject |
female |
en_US |
dc.subject |
young adult |
en_US |
dc.subject |
pregnancy |
en_US |
dc.subject |
adolescent |
en_US |
dc.subject |
prevalence |
en_US |
dc.subject |
blood |
en_US |
dc.subject |
diet |
en_US |
dc.subject |
attitude to health |
en_US |
dc.subject |
iodine |
en_US |
dc.subject |
Iodine |
en_US |
dc.subject |
thyroid hormone |
en_US |
dc.subject |
student |
en_US |
dc.subject |
Childbearing age women |
en_US |
dc.subject |
Iodine nutrition |
en_US |
dc.subject |
Thyroid Diseases |
en_US |
dc.subject |
thyroid function test |
en_US |
dc.subject |
Thyroid Function Tests |
en_US |
dc.subject |
Thyroid hormones |
en_US |
dc.subject |
Thyroid Hormones |
en_US |
dc.subject |
Urinary iodine concentration |
en_US |
dc.title |
Iodine nutrition and thyroid function assessment in childbearing age women from Queretaro, Mexico |
en_US |
dc.title.alternative |
Estado nutricio en yodo y función tiroidea en mujeres en edad reproductiva de querétaro, México |
es_PE |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/article |
|
dc.identifier.doi |
https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.1.6996 |
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dc.subject.ocde |
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04 |
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dc.relation.issn |
1699-5198 |
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