The objective of the study was to evaluate the effects of the inclusion of a commercial product based on microencapsulated essential oil (EA) and organic acid (OA) compounds as an alternative to an antibiotic additive witch improves productive performance (Bacitracin Zinc) in commercial laying hens for a period of 6 weeks on the productive parameters and egg quality. It was used 1008 hens (Hisex Brown) of 54 weeks of age, distributed in three treatments with six repetitions and 56 birds per repetition, to which one of the following experimental diets (treatments) was given: T1, basal diet + 500 mg / kg zinc bacitracin; T2, basal diet + 250 mg / kg (AE + OA); T3, basal diet + 500 mg / kg (AE + OC). The following measurements were made: percentage of total and second egg production, egg weight and mass, feed consumption and feed conversion index, weight gain and mortality as productive parameters; shell and yolk color as well as shell weight as measures of egg quality. The one-way analysis of variance (ANOVA) was performed for the parametric observations and the Kruskal Wallis analysis for the non-parametric data, the difference between means was determined by means of the Tukey test with a confidence level of 95 % (p <0.05). No statistical difference was found for the % of total egg production, % of second-rate egg production, egg mass, feed consumption, feed conversion index and weight gain. However, when evaluating the egg weight, a statistical difference was observed (p <0.014), where T3 (65.07 g) was higher compared to the other treatments T2 (64.64 g) and T1 (63.62). Regarding the data obtained from the evaluation of egg quality, a statistical difference (p <0.003) was found for the yolk color, where treatments T3 (7.97) and T2 (7.94) were better than T1 (7.03). It is concluded that the results obtained from the evaluation of the commercial product based on compounds of essential oils and microencapsulated organic acids are similar to those obtained with APC, with the exception of egg weight and yolk color, where it showed positive results.
El estudio tuvo por objetivo evaluar los efectos de la inclusión en el alimento de un producto comercial a base de compuestos de aceites esenciales (AE) y ácidos orgánicos (AO) microencapsulados como alternativa a un aditivo antibiótico mejorador del desempeño productivo (Zinc de bacitracina) en gallinas de postura comercial por un periodo de 6 semanas sobre los parámetros productivos y calidad de huevo. Se emplearon 1008 gallinas (Hisex Brown) de 54 semanas de edad, distribuidas en tres tratamientos con seis repeticiones cada una y 56 aves por repetición, a las cuales se les suminitró una de las siguientes dietas experimentales (tratamientos): T1, dieta basal + 500 mg/kg de zinc bacitracina; T2, dieta basal + 250 mg/kg (AE+AO); T3, dieta basal + 500 mg/kg (AE+AO). Se realizaron las siguientes mediciones: porcentaje de producción total de huevos y de segunda, peso y masa de huevo, consumo de alimento e índice de conversión de alimento, ganancia de peso y mortalidad como parámetros productivos; color de cáscara y yema asi como peso de cáscara como medidas de calidad de huevo. Se realizó el análisis de varianza (ANOVA) de una vía a las observaciones paramétricas y el análisis de Kruskal Wallis para los datos no paramétricos, la diferencia entre medias se determinó por medio de la prueba de Tukey con un nivel de confianza del 95% (p<0.05). No se encontró diferencia estadística para el % de producción total de huevos, % de producción de huevos de segunda, masa de huevo, consumo de alimento, índice de conversión de alimento y ganancia de peso. Sin embargo, al evaluar el peso de huevo se observó diferencia estadística (p<0.014) donde T3 (65.07 g) fue superior en comparación a los otros tratamientos T2 (64.64 g) y T1 (63.62). Respecto a los datos obtenidos a la evaluación de calidad de huevo, se encontró diferencia estadística (p<0.003) para el color de yema, donde los tratamientos T3 (7.97) y T2 (7.94) fueron mejores que el T1 (7.03). Se concluye que los resultados obtenidos a la evaluación del producto comercial a base de compuestos de aceites esenciales y ácidos orgánicos microencapsulado son similares a los obtenidos con el APC, con la excepción del peso del huevo y coloración de yema, donde mostró resultados positivos.