Artisanal fisheries usually receive less attention from decision-makers and researchers, and have less resources available for research and monitoring, hence they are usually catalogued as data limited fisheries. On the other hand, fishers as direct users make observations of the state of the resources they catch, and accumulate knowledge about their surroundings, that they use empirically for their decision-making about fisheries. In that sense, traditional ecological knowledge from fishers is a source of information that can be useful for research and fisheries management, specially for data limited fisheries. This work researched about how information from traditional ecological knowledge from fishers could complement other fisheries information. For this, 155 interviews with artisanal fishers from five fishing communities in northern Peru were conducted during 2019. Abundance indexes were reconstructed for these communities for cabrilla, cachema, jurel, atún and bonito, which had significatively reduced between 1960 and 2010. Likewise, a time series of the maximum catches per trip were reconstructed from fishers’ memory, which showed fish catches peaks in the past for merluza, atún, cachema and cabrilla, however for cachema these peaks were more recent. It is recommended that in future studies further research is undertaken about the units of fishing effort and their evolution over time to be able to have more precise trends on abundance. Finally, it is proposed that this approach can be replicated by others to collect information that could be useful for other research and to provide recommendations for fisheries management.
Las pesquerías artesanales suelen recibir menos atención por parte de los tomadores de decisión e investigadores, y disponen de menos recursos para los fines de investigación y monitoreo, por lo cual suelen catalogarse como pesquerías de datos limitados. Por otro lado, los pescadores, como usuarios directos, observan el estado de los recursos que capturan, y acumulan conocimiento sobre su entorno, el cual usan de manera empírica para tomar decisiones sobre la pesca. En ese sentido, el conocimiento ecológico tradicional de los pescadores es una fuente de información que puede ser útil para la investigación y manejo pesquero, especialmente para pesquerías de datos limitados. Este trabajo evaluó como la información del conocimiento ecológico tradicional pesquero puede ser complementaria a la información pesquera. Para ello se realizó 155 entrevistas a pescadores artesanales de cinco comunidades pesqueras en el norte del Perú durante 2019. Se reconstruyó índices de abundancia a partir del conocimiento ecológico tradicional pesquero de estas comunidades para la cabrilla, cachema, jurel, atún, y bonito, los cuales se han reducido significativamente entre 1960 y 2010. Asimismo, se reconstruyó una serie de tiempo de las capturas máximas recordadas por los pescadores, que mostró picos de captura en el pasado para la merluza, atún y cabrilla, mientras que para la cachema los picos son más recientes. Se recomienda que en futuros estudios se profundice más sobre las unidades de esfuerzo utilizadas y su evolución en el tiempo para tener tendencias de abundancia más precisas. Por último, se plantea que este enfoque puede replicarse para recopilar información de utilidad para otras investigaciones y para brindar recomendaciones de manejo pesquero.